Keelschrapen? Liever niet! Wat wel?

Veel sprekers en zangers krijgen te horen dat ze niet mogen keelschrapen. Waarom is dat eigenlijk? En wat moet je nu doen om toch dat slijm los te krijgen als je het gevoel hebt dat er slijm in de keel zit. Bekijk het filmpje!

Hier een samenvatting:

Keelschrapen is slecht voor de stem, omdat je de stemplooien met een harde stoot tegen elkaar duwt. Het slijmvlies van de stemplooi raakt geïrriteerd en er komt alleen maar meer slijm. Het is als krabben aan een muggenbult: het helpt eventjes, maar uiteindelijk wordt de jeuk alleen maar erger.

Wat zijn de alternatieven?

  1. Huffen (een soort harde H zeggen zonder stem, alsof je een spiegel wil laten beslaan)
  2. Lippentriller
  3. Blazen met de lippen op elkaar
  4. Resoneren of neuriën

Succes!

16 thoughts on “Keelschrapen? Liever niet! Wat wel?”

    1. Beste Wil,
      Ja, deze oefeningen kunnen daar zeker ook goed voor zijn! Het hangt er wel vanaf waar de prikkeling vandaan komt: is het een prikkeling vanuit bijvoorbeeld hooikoorts / allergie / maagzuur of is het een prikkeling zonder duidelijke oorzaak. In beide gevallen geldt: teveel en onnodig kuchen/schrapen/hoesten geeft juist ook meer irritatie, dus kunnen deze oefeningen daar goed voor werken! Maar het neemt de oorzaak (hooikoorts / allergie / maagzuur) niet weg.
      Groet, Hanneke

  1. Hoi! Ik vroeg me af of keelschrapen ook zorgt dat heesheid erger wordt. Want vaak als ik schor ben, ga ik automatisch schrapen, dat gebeurt een beetje onbewust. Maar is dat vooral voor je slijmvliezen schadelijk of heeft het ook invloed op hoe je stem klinkt?

    1. Hoi Roos, Jazeker. Heesheid kan erger worden door keelschrapen. Vaak is het echt zo’n vicieuze cirkel: je voelt iets, je schraapt, het raakt geïrriteerd, je voelt iets je, je schraapt, het raakt nog geïrriteerder, je voelt iets, je schraapt…. etc. Door een van de technieken uit het filmpje toe te passen kun je dit patroon doorbreken. I.p.v. schrapen doe je dan bijv een lippentriller, huf, blaas of mmmm en dan raakt de boel al minder geïrriteerd! Succes! Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag!

  2. Bedankt voor het snelle antwoord! Ik probeer nu om minder te schrapen en in plaats daarvan die oefeningen te doen. Ik heb al het idee dat ik mijn keel minder voel. Hebben jullie misschien nog andere tips voor als je hees bent?

  3. N.a.v. jullie filmpje ben ik gaan neuriën ipv kuchen. Dit helpt inderdaad, alleen ik neurie nu bijna de hele dag. Kan het zijn dat ik daar dan weer een gevoelige keel van krijg ?

    Vr.gr
    Johanna

    1. Beste Johanna,
      Wat fijn om te horen dat het helpt! Voor alles geldt: overdaad schaadt. Dus te hard, te lang, te vaak, te gespannen neuriën kan ook voor irritatie zorgen. Kijk of het neuriën kan worden afgewisseld met een slokje water, los slikken of blazen. Uiteindelijk gaat het er om dat de schraapgewoonte doorbroken wordt. Succes! Hartelijke groet, ook namens Ilse, Hanneke

      1. Ik heb regelmatig een tijd geen stem en dan kan ik deze oefeningen doen ipv schrapen. Maar na de oefeningen voel ik de slijm nog steeds zitten, hoe haal ik het daar weg?

        1. Beste Petra, Soms kan een keertje stevig hoesten wel helpen en daarna het slijm doorslikken of uitspugen. Soms is het echter ook zo dat het gevoel van slijm er zit, maar er niet daadwerkelijk slijm zit. Dit heeft dan met overmatige spierspanning te maken en hier kunt u met een logopedist goed aan werken. Succes! Groet, Hanneke

  4. Hoi

    Wat een leuk filmpje ik heb de oefeningen gedaan en het werkt alleen als ik de oefeningen doe kopje thee en ik ga weer praten blijf ik schor

    1. Beste Edith,
      Dank kan er meer aan de hand zijn dan alleen het hoesten. Voor schorheid kunt u het beste langs de huisarts. Die zal bepalen of eerst KNO-onderzoek wenselijk is of dat u direct naar een logopedist kan om de oorzaken van de schorheid uit te zoeken.
      Vriendelijke groet, Hanneke

  5. Hallo ,

    Interessant en handige tips.
    Mijn dochter schraapt vaak in haar slaap hebben jullie daar misschien ook tips voor. Ze heeft het zelf nl niet in de gaten.

    1. Nee, dat heb ik nog niet gehoord. Neusademhaling is belangrijk voor het slapen. Ik ken de situatie niet, maar wellicht zou dat een aandachtspunt kunnen zijn. Een logopedist (met bijvoorbeeld een OMFT-specialisatie) kan goed helpen met het trainen van de lippen om een betere lipsluiting te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.