“Heb je een feestje gehad?”
“Lekker een nacht doorgehaald?”
“Nou, jij houdt wel van een drankje!”
“Zo, lekker een pakje gerookt gister?”
“Jij zit zeker bij het corps?!”
Dit zijn opmerkingen die mensen met stemproblemen regelmatig te horen krijgen. Op het werk, aan de kassa, op straat…. En niet alleen van bekenden, maar ook van wildvreemden. Niet echt een originele opmerking of gewoon een slechte grap, want stemproblemen kunnen een heel grote impact hebben op iemands leven!
Ik vraag me soms af: zou je aan iemand die een beetje mank loopt ook vragen of diegene gister op de bar heeft staan dansen? Nee! Dat lijkt me niet!
Over het algemeen is er veel onwetendheid over stemproblemen. Hoewel het een redelijk veelvoorkomende kwaal is, zijn de oorzaken (en gevolgen) bij lang niet iedereen bekend. Het kan gaan om overbelasting (inderdaad ook door bijvoorbeeld een avond over muziek heen te praten en mee te zingen, maar bijvoorbeeld ook door een hele dag les te geven aan een groep kinderen of het leiden van veel vergaderingen), verkeerde stemtechniek, medicijngebruik, maagzuur, hoesten, vermoeidheid, een afwijking op de stembanden en/of stress.
Als je stem slecht is na een feestje, hoort deze in afzienbare tijd ook weer te herstellen. In dat geval wordt heesheid of schorheid ook meestal niet als klacht ervaren. Wanneer de stem echter niet meer vanzelf herstelt, steeds sneller hees wordt of wanneer het moeite kost om te praten, dan kan er een stemklacht ontstaan. Soms zorgen de stemproblemen voor een belemmering op het werk en soms gaan mensen wel naar hun werk, maar gaat dit ten koste van hun sociale leven of hobby. Denk maar aan een ouder die zijn of haar kind niet meer voor kan lezen of iemand die met het koor moet stoppen terwijl dit het enige lichtpuntje in de week was. Dan is zo’n opmerking ongelooflijk pijnlijk. Dus voor degenen die dit soort opmerkingen maken: Please! stop daarmee!
Voor degenen die dit soort opmerkingen te horen krijgen: heb een antwoord klaar, laat de opmerking bij de ander (in plaats van er zelf mee te gaan zitten) of verwijs even naar deze column 😉
——————————-
Wil je stemtips voor in de kroeg? Bekijk deze video.
Wanneer moet je met stemklachten naar de huisarts? Als deze 6 weken of langer aanhouden of bij risicofactoren (roken) als deze langer dan 3 weken aanhouden.